Å kunne bruke digitale verktøy

Å kunne bruke digitale verktøy er en del av de grunnleggende ferdighetene. Å bruke en pc som søkeverktøy og som skrivemaskin begynner å bli en hverdagslig ferdighet, men det fins mange hjelpemidler og verktøy som er tilgjengelige på Internett, gratis og oftest uten store krav til forhåndskunnskaper.

Her har vi prøvd å finne fram til en del slike nyttige verktøy. Vi har tatt utgangspunkt i at de skal være gratis, og at de rent konkret skal kunne brukes i samfunnsfagundervisningen, men de kan også brukes i andre fag. Videre har vi lagt vekt på at tjenesten ikke sender ut søppelpost, og at den ikke selger adressen videre.

Noen tips før en går i gang

Bruker man Yahoo, Gmail eller Hotmail kan det være greit å ha en egen e-post til slike nettkonti. Da slipper man å få alle bekreftelsesmailer til den e-postadressen man bruker til vanlig.

Nettbaserte kontorverktøy

Googles Docs/Dokumenter er etter hvert blitt veletablert. Den store fordelen med Google Docs er at dokumenter kan deles mellom brukere, og dermed kan flere brukere redigere og bruke dokumentet. 

Google Docs tilbyr i dag tekstbehandler (Word), regneark (Excel), og lysbildeframvisninger (PowerPoint, Impress). Alle dokumentene kan kjøres direkte fra en nettleser, og det er ikke nødvendig med noen nedlastinger, selv om Google Docs faktisk også tilbyr et nedlastbart program som lar en arbeide med dokumentene sine i frakoplet modus.

SlideRocket er en tjeneste for lysbildeframvisninger, og den store fordelen er at det går an å lage flotte lysbildeshow. Her må en også registrere seg og velge «program» - husk å velge gratisversjonen!

Tidslinjeverktøy

Tidslinjer er nyttige fordi de gir oversikt over større perioder, men de er aller mest nyttige når elevene lager dem selv. Dipity.com er en gratis tjeneste som lar elevene gjøre nettopp det, men krever at elevene registrerer seg med et brukernavn og et passord. Dipity er en pen og delikat løsning som lar elevene legge inn bilder, tekst (skrive oppgaven på Dipity og sende læreren en lenke?) og videosekvenser. Her er det lett å lage gode sammensatte tekster! Her er en lenke som forteller litt om hvordan en bruker Dipity.

Tegneserier og animasjoner

Her kan vi anbefale GoAnimate, en nettside der en kan lage små animasjonsfilmer. På StripGenerator og ToonDoo kan elevene lage tegneserier. Det kan være bra når de skal arbeide med empati eller sosiale forhold, eller når de skal illustrere vanlige prosjektoppgaver. Mange elever er kreative og finner uventede løsninger, og her kan de få utløp for sine skapende evner. Egenproduserte animasjonsfilmer og tegneserier som er relevante, kan være med på å forsterke poengene i teksten.

Veggavis – Glogster

Glogster er en tjeneste som gir den gode gamle veggavisa nytt liv. På glogster.com/edu kan du som lærer registrere deg med en såkalt master-konto, og da kan du få brukernavn og passord til opp til 200 elever. Fordelen er at når elevene glemmer passordet sitt, har læreren det! Om dette ikke er ønskelig, kan elevene også sende en lenke. Når elevene så lager en glogster, får læreren automatisk tilgang til den og kan gi den karakter direkte på siden.

Hva kan elevene gjøre med glogster? De kan skrive, sette inn bilder, animasjoner (som de selv har laget på GoAnimate?), og de kan lenke til andre «glogger». Siden er lett å bruke, men for å kunne bruke norske bokstaver må en bruke fonten Arial. Slike sider er ypperlige når en skal lage oversikter over litt større emner, for eksempel læreplanmålet «bruke digitale verktøy til å finne eksempler på ulike typer konflikter i verden og presentere en aktuell internasjonal konflikt og forslag til å løse konflikten».

Tankekart

Bubbl.us tilbyr gratis tankekart, som er enkle i bruk og blir fine. Hvert tankekart får sin egen lenke og er derfor også egnet til deling. For å kunne lagre tankekartene må en registrere seg med brukernavn og passord.

Å lage lysbildepresentasjoner

Innføring i Powerpoint på forskjellige plattformer, med videoer.